Воћарско-виноградарски сајам знања у Иригу

За Ириг су хроничари одавно забележили да је то винска престоница, а овај ласкави назив сваким даном се све више потврђује. Од 4. децембра Ириг постаје и место у коме се рађа сајам воћарства и виноградарства – назван ВИВО.

Мудрошћу локалне управе, сајам ће бити дводелни – први део је пут до знања у овој области и 4. децембра „води” у Хотел „Термал” у Врднику, где ће покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић свечано отворити овај скуп.

У име домаћина учеснике и госте ће поздравити Стеван Казимировић, председник општине Ириг и Федор Пушић, директор Агенције за рурални развој Ирига.

 

За виноградаре у 11 часова у сали Б почиње посебан разговор. Разговараће се о томе – како подићи и развити производњу органског грожђа (виноград) и шта је потребно доградити у виноградарском и винарском сектору да би спровели стандарде ЕУ.

Сајам ће почети у 9 часова промоцијом компанија, фондова и банака, а након свечаног отварања говориће се о заштити јабуке.

Домаћини су позвали винарије да у винском сокаку понуде вина за славе по нижим ценама. Ученици Пољопривредне школе из Ирига ће понудити нокле са шљивама и гибаницу са грожђем.

Воћари су углавном бирали теме и посебно их интересује пласман јабука за које још немају купца.

Организатори сајма су позвали и представнике Привредне коморе Србије, удружења и извознике да би сагледали тржишта.

Сајам воћарства и виноградарства у самом рађању идеје подржале су агенције и канцеларије за пољопривреду из општина Инђија, Рума, Сремска Митровица, Пећинци и Шид.

About ТВ Фрушка гора