Врдничка кула: Буђење Фрушке горе

Пројекат „Буђење Фрушке горе“ јесте и биће један од стратешких циљева Покрајинске владе и Фондације „Нови Сад 2021“, која између осталог има за циљ промовисање културних садржаја, развој инфраструктуре и још много тога, како би на најбољи могући начин оживели потенцијал Фрушке горе, рекла је данас на конференцији за медије у комплексу „Врдничка кула“ у Врднику, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

Тако ће се у оквиру овог пројекта, како је нагласила Милошевићева, на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, више од 300 културних радника са више од 40 невладиних организација, а данас смо учесници једног предивног догађаја намењеног најмлађој публици, извођењу симфонијске бајке Сергеја Прокофјева „Пећа и вук“.

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021 –  Европска престоница културе подсетио је да у години заштите културног наслеђа, се овај простор, који се налази у подручју „Врдничке куле“ сам наметнуо, као и близина Врдника, као места обележеног индустријским наслеђем, од постојања старог рудника и свега, што је ту целину заокружило.

– Са тим у вези, планирамо да у једном од наредних пројеката Врдник буде значајна културна станица – навео је Миленковић и додао да ће до краја ове године на чувеној згради врдничке Касине бити постављен холограм са фотографијама фрушкогорских манастира, као и бројни други садржаји намењени млађој публици.

Након конференције за медије, уследио је програм за најмлађе. Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића извео је симфонијску бајку за децу „Пећа и вук“ Сергеја Прокофјева. Оркестру  се на сцени у улози наратора придружио и првак Позоришта на Теразијама, глумац Драган Вујић Вујке.

Концерт се,иначе,  изводио под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као један од пројеката који је финансиран кроз конкурс Фондације „Публика у фокусу“ средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину.

С обзиром да установе културе, попут Војвођанског симфонијског оркестра, играју пресудну улогу у приближавању културног наслеђа и савременог културног стваралаштва широј публици, по речима представника Фондације „Нови Сад 2021“ излази изван „зоне комфора“ и вредности савременог стваралаштва приближава најмлађој публици организацијом овог несвакидашњег концерта на необичном месту.

About ТВ Фрушка гора