Златно руно Сирмијума

У циљу очувања наслеђа у служби локалног развоја, Град Сремска Митровица склопио је партнерство са организацијом “Етно мрежа” на реализацији пројекта “Професионализација жена и младих као произвођача рукотворина”. Пројекат се реализује у оквиру Иницијативе за упошљавање 1.000 жена у руралним подручјима и има подршку Координационог тела за родну равноправност Републике Србије, НАЛЕД-а и РАС-а. Циљ је да се на годишњем нивоу обезбеди повремени посао за 1.000 жена и додатни извор прихода за њихова домаћинства.


Пројекат подразумева реализацију радионица, које су трајале три седмице, у којима су учествовале представнице локалних занатских удружења и сеоских удружења жена, које се баве израдом рукотворина у различитим техникама.
Девет Митровчанки, у оквиру овог пројекта, прошло је специјализовану обуку у једној од традиционалних техника – пустовање. Пустовање представља најстарију традиционалну технику ручног ваљања вуне која подразумева вишечасовно трљање вуне топлом водом и сапуном. Резултат су вунене торбе, подметачи, лоптице, седалице и остали производи који су названи ”Златно руно Сирмијума”. У оквиру пројекта, полазнице ће проћи и обуке на тему дизајна и паковања за локални бренд, обуке на тему унапредјења промоције, презентације производа и уређења изложбеног простора. Један део радионица односи се на промоцију локалних рукотворина као поклона за протокол градоначелника и сувенира за галерију Царске палате Сирмијума, а све учеснице имале су прилику да учествују и на завршном догађају “Етно мреже” у Скупштини Града Београд, у оквиру конференције “Шампиони локалног развоја”. Сертификате женама које су прошле обуку уручили су Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.
Домаћин обука и радионица у Сремској Митровици били су Установа за неговање културе „Срем“ и Агенција за рурални развој Града Сремска Митровица. “Златно руно Сирмијума” ће се први пут представити крајем јула на Међународном сајму руралног стваралаштва у Таревцима код Модриче.

 

About ТВ Фрушка гора