Инвестициони потенцијали општине Пећинци представљени у Словенији

Делегација општине Пећинци, коју је предводио председник општине мр Жељко Трбовић, боравила је крајем прошле недеље у Словенији, где је у оквиру округлог стола Могућности инвестирања словеначких привредника у општине и градове Србије представила словеначким привредницима инвестиционе потенцијале пећиначке општине.

Током дводневног округлог стола, који је у Љубљани организовао Српско словеначки пословни клуб у сарадњи са Привредном комором Словеније и Сталном конференцијом градова и општина, представиле су се четири локалне самоуправе из Србије међу којима и пећиначка општина. У оквиру официјелног програма округлог стола, координатор за локални економски развој (ЛЕР) Одељења за привреду Општинске управе општине Пећинци Радивој Милошевић одржао је презентацију инвестиционих потенцијала наше општине, након чега је председник Трбовић одржао директне састанке (Б2Б састанке) са петнаестак словеначких привредника и представника јавних предузећа и локалних компанија.

„Представници компанија и предузећа са којима сам имао прилику да разговарам показали су јасан интерес за реализацију нових улагања у Републици Србији и у општини Пећинци у најразличитијим областима – од јачања локалне комуналне инфраструктуре, преко улагања у изградњу нове канализационе мреже и система за пречишћавање отпадних вода, до увођења нове енергетски ефикасне јавне расвете и унапређења функционисања постојећих комуналних система кроз увођење софтвера за даљинско очитавање потрошње воде, гаса и слично, што би све заједно допринело бољем и ефикаснијем коришћењу јавних ресурса у нашој општини. Ми смо се потрудили да потенцијалним инвеститорима предочимо предности улагања у нашу општину попут повољног географског положаја, ефикасне локалне администрације и конкурентних цена земљишта, али и приступа многољудним тржиштима Русије и Турске са којима Србија има споразуме о слободној трговини“ – изјавио је председник Трбовић.

Другог дана посете за госте из Србије била је организована посета котларници на биомасу у Крањској Гори, где су из прве руке могли да се упознају са позитивним примером коришћења обновљивих извора енергије, у овом случају дрвног отпада, за грејање јавних зграда и хотела у тамошњем ски центру. Уприличена је и посета центру за производњу биомасе (дрвене сечке и пелета) који се налази у Назарју и један је од највећих у Републици Словенији. Биомаса која се производи у овом центру дистрибуира се широм Словеније, а у матичном погону користи се за производњу топлотне и електричне енергије.

„После обиласка центра за биомасу, заједно са колегама из осталих локалних самоуправа, били смо гости Председника општине Назарје са којим смо разменили искуства која се односе на унапређење функционисања локалне самоуправе и реализације нових могућности за успостављање успешније сарадње представника локалне власти и привредног сектора из Републике Словеније и Републике Србије“ – рекао нам је први човек пећиначке општине, који је том приликом подсетио да на територији наше општине већ низ година послује више словеначких компанија, од којих су најпознатије ЈУБ боје, Тримо и Ковинопластика Лож.

Извор: pecinci.org

 

 

About ТВ Фрушка гора