Нова изложба у Завичајном музеју у Руми

Завичајни музеј Рума, у четвртак 22. новембра у 19 часова, у сали Легата Миливоја Николајевића, приређује отварање изложбе „ВЕЛИКИ РАТ ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ”.

Изложба у кратким цртама приказује Србију у рату са посебним освртом на ситуацију у Срему након офанзиве српске војске у Срему (1914. година), затим даје преглед новембарских догађаја приликом уласка српских одреда у места широм Војводине (1918. година) и дешавања везана за организацију и реализацију Великог збора Сремаца у Руми и Велике народне скупштине у Новом Саду.

Последњи сегмент изложбе посвећен је прослави, односно обележавању ових значајних новембарских дана две деценије касније.

Аутор изложбе је кустос Завичајног музеја Рума Снежана Јанковић. Изложба ће бити отворена до 15. фебруара наредне године. Улаз је слободан.

Изложба је део  пројекта „НОВЕМБАР 1918. – ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ“ који је Завичајни музеј Рума припремио поводом стогодишњице завршетка Великог рата. Већи део пројекта, који уз изложбу подразумева и документарни филм, финансиран је средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верском заједницама. Трећи део пројекта чине едукативне радионице, које ће бити реализоване у простору изложбене поставке почетком наредног месеца.

About ТВ Фрушка гора