Обележен век од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Одлука о Присаједињењу Војводине Краљевини Србији, била је одлука која је преусмерила ток историје. То није био само политички став, већ и свеобухватан политички програм о начелима која су, у једном великом времену, водила велике људе који су доносили историјске одлуке, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаној академији у Српском народном позоришту.

Та начела, начела: слободе, равноправности, заједништва и просперитета, како је навео, вековима уназад, била су темељ истрајне борбе српског и других народа у Хабзбуршкој монархији за сопствену самобитност и сопствену будућност.

– Пре једног века, у Нови Сад стигла је слобода. Зато 25. новембар 1918. године можемо да означимо као дан у који су стали векови и дан у којем су се у стварност преточили дуго сањани снови – нагласио је председник Мировић, који је уједно и председник Одбора за обележавање стогодишњице Присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Он је додао да су прави узори за то како се за слободу бори, управо они који су, пре сто година, овде, у нашој „Српској Атини“, донели историјску одлуку о присиједињењу.

– Зато њихово велико дело и јесте путоказ за будућност и зато никада не смемо да их заборавимо – нагласио је председник Мировић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да су на данашњи дан пре тачно сто година велики људи стварали велика дела, истичући да је 25. новембар 1918. године један од највећих датума модерне српске историје.

– Тај један дан, 757 посланика и једна одлука, сажели су у себи све оно што је један народ делао до свог доласка на ове просторе. Присаједињење је највећа тековина историје српског народа у последња два века – истакао је председник Републике Србије Александар Вучић, који је и почасни председник Одбора за обележавање овог јубилеја.

Присаједињењм је оствaрен, додао је он, историјски сан, сан о српском јединству.

– И данас, стогодина касније тај осећај нам је потребан више него икад – нагласио је председник Вучић.

Свечаној академији, која представља завршетак дводневног обележавања стогодишњице Присаједињења Војводине Краљевини Србији, присуствовали су представници дипломатског кора, Војске Србије, верских заједница и бројних страних делегација из целог света.

About ТВ Фрушка гора