Подршка Телекома Србија женском предузетништву и активизму

Компанија Телеком Србија покренула јенови пројекат „УдруЖене“ са циљем подршке женском предузетништву, као и афирмацији и оснаживању жена за њихово активно учешће у развијању локалних заједница.

Симболично представљен уочи Дана жена, 8.марта, пројекат УдруЖене реализује се у сарадњи са Саветом за родну равноправност Владе АП Војводине, а на првом месту посвећен је удружењима жена у мањим срединама, односно промоцији културне баштине и женског стваралаштва.

Директорка Сектора за односе с јавношћу Телекома Србија Марија Бошковић истакла је да су друштвено одговорне активности компаније Телеком Србија пре свега усмерене на стварање пословног окружења у служби дигиталних иновација, на јачање образовања и пружање подршке предузетништву. – Као компанија која се залаже за родно равноправан третман жена у свим аспектима пословног и животног окружења, Телеком Србија је препознат и по додатној подршци женама у циљу промовисања женског предузетништва, и то пре свега технолошког предузетништва, јер оно представља будућност наше делатности. Међутим, да бисмо до тога дошли, никако не смемо да заборавимо и запоставимо ни своју традицију и корене и жене које се баве традиционалним занимањима, јер и оне својим истрајним радом граде нашу будућност – изјавила је Марија Бошковић.

Будући да је највећи број удружења жена организован управо на територији Војводине, током прве фазе пројекта, ове године ће бити представљена сарадња са двадесет удружења жена из тог дела Србије којима ће подршка Телекома Србија помоћи у мисији очувања, неговања и промовисања традиције, старих заната и хуманитарног рада.

– Савет за родну равноправност јасног је опредељења о потреби побољшања положаја жена, као и унапређивања локалних заједница уопште, те је сарадња са компанијом Телеком Србија кључна у циљу постизања предуслова за креирање и спровођење активности које за циљ имају унапређење положаја жена, посебно жена на селу. Овакав пример друштвено одговорног пословања које спроводи Телеком Србија показује да сви заједно морамо водити рачуна и о односу према друштвеној заједници, њеним потребама, безбедности, квалитету живота и социјалном стању – истакла је Миа Страјин, председница Савета за родну равноправност полова Владе АП Војводина.

Пројекат је почео посетом Вишњићеву (Шид) и Черевићу (Беочин), где је представљена сарадња са удружењима жена “Филип Вишњић” из Вишњићева, “Моровићанке” из Моровића и “Моје Селанце” из Черевића, које својим активностима доприносе обогаћивању свакодневнице жена из својих места, пружајући им прилику за унапређење и оснаживање кроз рад и дружење.

Ручни радови попут ткања, везења, плетења, осликавања платна, хеклања, израда накита и ношњи, као и очување домаће традиционалне кухиње само су неке од делатности у оквиру којих жене, учеснице пројекта УдруЖене, чувају локалне обичајеи баштине традицију српског и осталих народа који живе у нашој земљи.Нека од удружења на тај начин стварају и препознатљив бренд, и управо кроз удруживање направила су и прве кораке у предузетништву.

About ТВ Фрушка гора