Прваци се упознали са послом полицајца

Од новембра ове године, пројекат „Основи безбедности деце“ реализује се и у свим одељењима првог разреда основних школа. Њиме је обухваћено 2.660 ђака првака на подручју целе Полицијске управе у Сремској Митровици. Данас је у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици одржано предавање првацима на тему „Шта ради полиција и заједно против насиља“.

Презентације и предавања су и сликом и речима прилагођени најмлађим полазницима. Циљ овакве врсте комуникације са децом је упознавање полиције – шта ради, како изгледа, који су њени задаци – да штити, чува, помаже деци и одраслима, контролише саобраћај, чува јавни ред и мир и спречава све облике криминала.

Такође, кроз дијалог са децом о томе шта је другарство а шта није, истичу се позитивни и прихватљиви облици понашања у школи, на улици, на интернету као што су лепо понашање и међусобно помагање.

Изузетно је важно успостављати и развијати  поверење деце у полицију и полицајца. Они добро знају школске полицајце и друге полицијске службенике који одлазе у њихове школе, имају поверења у њих и увек могу да им се обрате за савет или помоћ. Овакви непосредни контакти и дружења са децом добро утичу на развијање безбедносне културе ученика и усвајање позитивних модела понашања.

У случају  да имају неки проблем, деца пре свега треба да се обрате родитељима, учитељици или разредном старешини, који ће се по потреби, обратити полицији.

 

 

 

About ТВ Фрушка гора