Председник Мировић отворио обновљену родну кућу Борислава Михајловића Михиза

Данас је у Иригу отворена обновљена родна кућа Борислава Михајловића Михиза – великог име наше књижевности, позоришта и културе – која је претворена у Центар за развој културе.

– Обнова родне куће Борислава Михајловића Михиза била је најмање што смо били обавезни да урадимо да бисмо му се бар делимично одужили за све што је за живота урадио – изјавио је председник Мировић.

Он је истакао да је поносан што ће овај Центар бити део пројекта „Буђење Фрушке горе“, који је иницирала Покрајинска влада, а чији је смисао да се непроцењиво духовно, културно и природно благо оживи.

– Овде у Иригу, кроз снажно деловање Српске читаонице – са границама које су већ давно омеђене, кроз мали део свог живота који је он овде оставио и наслеђе којим се Ириг поноси, јасно је да је Михиз ту, да је и даље међу нама. Поносан сам што смо на овом пројекту радили заједно, општина Ириг, његова породица и Покрајинска влада и што смо успели да га реализујемо на начин који је достојан Михизовог дела – рекао је председник Мировић.

Председник Мировић најавио је да ће у Иригу бити реализован и пројекат „Михиз – шетња кроз наслеђе“ са цитатима из његових дела, као део великог пројекта уређења центра Ирига.

– У сарадњи са Владом Србије објавићемо и сабрана дела Борислава Михајловића Михиза и сигуран сам да ћемо са свим овим пројектима учинити много како бисмо сачували од заборава дела овог великана – додао је он.

Данашњем догађају присуствовали су и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић информисања, министар културе Владан Вукосављевић, кћерка Борислава Михајловића Михиза Мила Јанковић и песник Матија Бећковић.

About ТВ Фрушка гора