Председник Општине Рума Слађан Манчић о Синофарму: Нема никаквог тровања Руме

Нема тровања грађана у Руми рекао је данас на конференцији за медије председник Општине Рума Сладјан Манчић, а поводом потписивања петиције коју је покренула група грађана због изградње погона за откуп и стерилизацију медицинског отпада, компаније Синопхарм из Београда.

Председник Мначић је објаснио да је само продата парцела на којој још није почела градња погона, а да би се добила дозвола за прикупљање и стерилизацију медицинског отпада, морају се прибавити све одговарајуће дозволе надлежних институција.

Уколико се процедура испоштује и добију се потребне дозволе, у Руми неће бити прераде него само стерилизације отпада који би се извозио у Кину на прераду.

“Ми немамо потребе ништа да кријемо, јер све радимо транспарентно. Општина Рума је продала парцелу и остварила приход. Компанија “Синофарм” планира да направи објекат за стерилизацију, а делатност им је откуп и стерилизација медицинског отпада. Они још нису ни поднели захтев за изградњу објекта, дакле само су купили земљиште. Друго и много важније је да они могу објекат да изграде, али не могу да у њему обављају било какву делатност без претходног Елабората о заштити животне средине. Сагласност на тај Елаборат даје Влада Републике Србије, Министарство за заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, као и наша локална скупштина. Инвеститор је нама предочио да ће се стерилизација обављати тзв. “зеленом” технологијом без угрожавања људи и животне средине. Општина Рума није неко ко ће, тек тако, да верује на реч. Дакле, Елаборат је пресудан и њега ће вредновати стручњаци”, рекао је Манчић и поручио да грађани Руме немају разлога за бригу.

About ТВ Фрушка гора