ПРОУНС: Омогућити новинарима да слободно извештавају

ПРОУНС најоштрије осуђује претње упућене нашој колегиници и чланици ИО ПРОУНС-а , директорки и главној и одговорној уредници Студија Б Ивани Вучичевић, којима јој се дословно поручује “да ће је прогутати мрак“.

Претње су Ивани Вучичевић упућено непосредно после најаве да ће гост њене политичке емисије бити председник Србије Александар Вучић.

До овог тренутку, нико се није огласио да осуди, одобри, да се зачуди или обрадује због овог чина, а што је најтрагичније, ни еснафска удружења. Она иста удружења (НУНС, НДНВ, Локал прес, Медијска коалиција) којима су пуна уста слободе информисања, слободе извештавања, заштите новинара – сада ћуте.

Ћуте они увек када није реч о њиховим челним људима, на то смо већ добрано навикли. Ћутали су они и уназад 20 година кад год је нападан неко ко није „њихов“. Знали су само да анализирају и истражују (углавном парама добијеним из иностраних фондова) случајеве који су њих директно погађали. Знали су и да држе бесконачне конференције на којима су убеђивали и нас и њих, а нарочито оне од којих су добијали новац, да се напади дешавају само „независним“ професионалцима и да траже хитну заштиту од надлежних органа и за много бизарније нападе од овог? Па шта је сад? Чија је Ивана Вучичевић?

Ћуте и удружења чији су представници текстописци нове медијске стратегије или седе у Тиму за координацију. Својим ћутањем дисквалификују себе за тај посао и тиме још једном доказују своју намеру да кроз медијску стратегију, медијску сцену србије потчине само сопственим интересима.

Захтевамо од државних органа да свим новинарима у Србији омогуће да слободно извештавају, а да оне који вређају и прете, санкционишу. Србија је слободна земља у којој је загарантована слобода говора.

председник ПРОУНС

Зоран Величковић

About ТВ Фрушка гора