Сремска Митровица добила Трг инвеститора

У Сремској Митровици свечано је отворен Трг инвеститора у присуству министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића, министра пољопривреде Бранислава Недимовића и градских званичника. Трг инвеститора један је од корака ка развијању дугорочних партнерских односа, са постојећим и потенцијалним инвеститорима у Граду, унапређењу пословне климе, са циљем смањења незапослености и раста животног стандарда грађана Сремске Митровице, речено је на самом отварању.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је Сремска Митровица створила квалитетан пословни амбијент и током последњих десетак година, који се поклапају са два мандата градоначелника Недимовића, отворила више од осам хиљада нових радних места.

– То је прави показатељ како ефикасна администрација може да привуче домаће и стране инвеститоре и да се изборимо са незапосленошћу. Без ефикасне администрације нема ни друштвеног ни привредног прогреса и то јесте оно за шта смо се определили и као Влада Републике Србије. Ефикасна администрација је овде омогућила тај пословни амбијент – рекао је министар Ружић.

Томислав Јанковић председник Скупштине Града Сремска Митровица истакао је да ово јединствен Трг не само у Србији, него и у читавом региону.

– Ово је велика захвалност свима који су уложили своја средства, дошли у Сремску Митровицу, упослили наше суграђане, али ово је и симбол економског и привредног развоја нашег града. Пре само десет година наш град имао је стопу незапослености 37 одсто, 13.500 људи је радило у Сремској Митровици од чега је у приватном сектору радило 5.000 људи, а у јавном 8.500. Данас, после десет година, та стопа незапослености је само од 8 одсто, а однос приватни-јавни сектор у потпуности се променио, данас у јавном сектору ради 6.500 људи, а у приватном сектору запослено је 14.000 људи. Поред капитала које су донели инвеститори у наш град, донели су и другачију пословну филозофију да сви млади, образовани људи траже посао у приватном сектору, могу брже да напредују и да више зараде  – изјавио је Јанковић.

Виолета Јовановић, директорка НАЛЕД-а обративши се присутнима истакла је овај Трг као јединствен пример партнерства и сарадње између локалне самоуправе и привреде.

– Град Сремска Митровица је потврдио своју лидерску позицију у НАЛЕД-у још 2011. године када је међу првим градовима у Србији стекао сертификат о пословном окружењу и доказао шта је потребно привреди и какве услове град треба да обезбеди како би привукао инвеститоре. На међународним листама Митровица је високо котирана од тада до данас – истакла је Виолета Јовановић.

Трг обухвата парк који има сав неопходан мобилијар, поред клупа, јавне расвете и зеленила, постављени су јарболи на којима се вијоре заставе свих инвеститора који су дошли у Сремску Митровицу то је својеврсна атракција у којој ће уживати сви пролазници, али и сви суграђани.

Вредност радова је 8.700.000 динара, од чега је четири милиона и 700 хиљада обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе, а остатак у износу од четири милиона локална самоуправа.

About ТВ Фрушка гора