Сремска Митровица: Од 5. до 7. октобра манифестација „Гљиве као храна и лек“

Међународна гастро манифестација „Гљиве као храна и лек“ одржаће се од 5. до 7. октобра на Градском тргу у Сремској Митровици. Манифестацију организује Удружење „Лисичарка“ из Сремске Митровице, са циљем приближавања чаробног царства гљива становништву. Подршку манифестацији дали су Град Сремска Митровиц, Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду, митровачка Агенција за рурални развој и Туристичка организација, Центар за културу „Сирмијумарт“, као и бројни медијски партнери.

На овом гастро догађају учествоваће прерађивачи гљива из Грчке, Хрватске и Словеније, као и чланице Миколошко гљиварског савеза Србије, потом ПГ „Рада“ произвођач лековитих суплемената од гљива из Шида, СЗ „Неша“ произвођач лековитих препарата од гљива и лековитих трава из Ниша, „Жакица Дакица“ прерађивач лековитих биљака и гљива из Бора, као и излагачи гастро специјалитета из Сремске Митровице.

Излагачи ће представити конзумне производе од гљива – сушене, мариниране, слатко, чоколаду, ратлук, тестенине, макароне, супе, рижото, као и лековите препарате који помажу у лечењу и јачању имунитета.  У оквиру манифестације организоваће се „гљиварење“ на Фрушкој гори, и први пут ће грађанима бити представљена изложба самониклих  гљива сакупљениник на Фрушкој гори.

Изложбени штандови ће бити постављени у петак, 5. октобра од 13 часова, а централни део манифестације ће се одржати у суботу, 6. октобра, када је планирано и свечано отварање у 13 часова. У оквиру отварања манифестације, у културно-уметничком програму ће учесвовати Хор „Ирида“, Тамбурашки оркестар „Срем“ и фолклорни ансамбли из Јарка, Кленка и ФА„Бранко Радичевић“ Сремска Митровица. У 17 часова, у читаоници Библиотеке „Глигорије Возаровић“ биће одржано предавање „Лековите и фантастичне гљиве и где оне расту“. Штандови ће бити постављени до недеље 7. октобра, до 17 часова.

Спремаће се специјалитети од гљива: гулаш, поховане гљиве, буковаче на жару, сувлаки од шампињона, ролнице и  пите од гљива, куглоф, медењаци, слатко, ратлук и чоколада од гљива. Специјатет дана је паста и намаз од тартуфа.

 

About ТВ Фрушка гора