У Привредној комори Војводине представљена туристичка понуда региона

У оквиру Сајма туризма, у Привредној комори Војводине (ПКВ) јуче је представљена туристичка понуда региона. Представници привредних комора (ПК) региона сагласни су у томе да је најважнија регионална сарадња и да уједињени могу много више да допринесу поспешивању развоја туризма у региону.

„Посебну пажњу посветили смо  привредној сарадњи и умрежавању  коморског система у региону. Поред пословних сусрета, предузимамо активности на креирању заједничких туристичких производа са партнерима у региону у циљу повезивања туристичке привреде, заједничке промоције туристичких понуде региона и повећања туристичког промета“, истакао је председник ПКВ Бошко Вучуревић.

Подршку раду ПКВ у овој области пружила је и Покрајинска влада. Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу ,Небојша Дракулић, истакао је добру сарадњу коју Покрајинска влада и Секретаријат имају са ПКС и ПКВ.

„Наши међусобни интереси су повезани, не само на институционалном нивоу, већ и кроз заједничку привредну платформу. У развојном смислу, сматрамо да велики допринос томе дају бројне регионалне иницијативе, прекогранични споразуми са регионима који су компатибилни нашим потенцијалима и који доприносе нашој регионалној конкурентности у свету“, рекао је Дракулић и додао да је, у последње време, партнерско повезивање динамичније.

Председник ПК Ријека Видоје Вујић истакао је повезаност Новог Сада и Ријеке, нагласивши да су побратимски градови, а захваљујући томе, како каже, Град Ријека је 2020. европска престоница културе, а Нови Сад наредне године. Додао је да и у области културе, науке и привреде јача сарадња између наша два региона.

„Хрватска на подручју Србије има око 380 привредних субјеката који запошљавају преко 300.000 запослених. Ипак, да бисмо наступили заједно на трећим тржиштима, нама је потребна добра регионална сарадња. Туризам су мириси, укуси, додири, звук, слика, а за ту слику, треба нам сигурност, треба нам либереализација промета роба и услуга. Зрак, вода, туризам, култура, наука не познају никакве границе и баријере“, рекао је Вујић додавши да се од 14. до 22. октобра у Ријеци одржавају „Дани Скадарлије“.

О туристичкој понуди и потенцијалу Републике Српске, говорила је Јелена Родић из ПК Републике Српске, где је истакла значај планине Јахорине нарочито када је у питању зимски туризам, која је, како каже, унапредила своје хотелске капацитете, увела нове жичаре и вештачко оснежавање. Осврнула се и на бањски туризам, где је истакла бању Врућицу, која је, како објашњава, носилац бањског туризма у Републици Српској.

„Знате да Република Српска није велика, али има добру позицију, имамо лепе реке, планине, језера. Код нас су развијени скоро сви типови туризма и желимо да, у будућности, то буде развијеније. Највећи број наших гостију долази из Србије, потом из Хрватске. Желимо да то има тренд раста сваке године“, истакла је Јелена Родић испред ПК Републике Српске.

О заједничком представљању региона другим крајевима света, говорила је потпредседница ПК Жупаније Темишвара Габриела Петкана задужена за привреду и туризам.

„Генерални закључак који смо извукли на основу статистичких података, јесте да свакодневно расте број туристичких посетилаца како из Жупаније Тимиш у Војводини и Србији, тако и обрнуто. Ипак, не можемо се задовољити само порастом броја туриста из региона. Сматрам да морамо предузети заједничке активности на привлачењу туриста удаљених дестинација који долазе да посете овај део Европе. И неће се свакако задовољити само посетом Србији или Румунији, Мађарској, него треба да им понудимо заједнички туристички производ у које би биле укључене туристичке организације више земаља“, рекла је она.

Делегација привредних комора региона, своју посету ПКВ завршила је посетом штанда ПКВ на Сајму туризма, где је своју винску понуду представила Винарија Деурић из Мале Ремете у сремској општини Ириг.

Кабинет председника Привредне коморе Војводине

About ТВ Фрушка гора