У Руми обележен век од одржавања Великог народног збора

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић обратио се данас у Руми на свечаној седници поводом Дана општине Рума и обележавања једног века од одржавања Великог народног збора, на којем је донета одлука о присаједињењу Срема Краљевини Србији.

Милићевић је овом приликом нагласио да је то била прва формална, политичка одлука о будућој судбини једног дела, тада већ бивше Хабзбуршке монархије, неславно пропале у Првом светском рату, који је изазвала и у којем је потпуно поражена.

– Баш овде, у Руми, 24. новембра 1918. године, трасиран је пут којим ће кренути и посланици Велике народне скупштине осталих војвођанских области – пут безусловног присаједињења Краљевини Србији, овенчаној славом победника и праведника у тек окончаном глобалном ратном сукобу – нагласио је потпредседник Милићевић.

Он је додао да су и Велики народни збор у Руми, и Велику народну скупштину у Новом Саду, на којој је била и делегација Срема, водила иста начела. То су начела слободе, равноправности и просперитета за све, која су, истовремено, била и својеврсно завештање генерацијама које долазе.

Милићевић је још додао да су та начела и после једног века добила своју историјску потврду, јер је Војводина је за то време – баш у Србији – остварила просперитет у свим областима друштвеног живота: од привреде и пољопривреде, преко науке и образовања, до културе и спорта.

– Уз то, Војводина је обезбедила равноправност за све који у њој живе, без обзира на националну, верску или било какву другу припадност – нагласио је потпредседник Милићевић.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Збеница је истакао значај данашњег датума не само за Срем него у целу државу Србију. Он је још додао да је кроз историју до данашњих дана Срем био први и у јунаштву и патриотизму српског народа

На свечаности у Културном центру “Брана Црнчевић“, обратили су се и председник Општине Рума Слађан Манчић и председник Скупштине општине Стеван Ковачевић. Свечаности су присуствовали представници Републичке владе, локалне самоуправе, црквени великодостојници, грађани Руме.

 

About ТВ Фрушка гора