Чортановци: 5. “Шекспир фестивал” од 28. јуна до 03. јула

10/11/2011. Genève.Grütli. Blackbox. Performance “S’il vous plait, continuez (Hamlet). Pierre Abensur

Чикашки хип-хоп мјузикл Q-гентс, који је амерички МТВ описао као ништа мање него брилијантан, затим Плеасе, цонтуе – суђење Хамлету са правим адвокатима, судијама и вештацима и Тит Андроник, хит представа Загребачког казалишта младих у режији Игора Вука Торбице, која је обележила позоришну сезону у региону, само је део програма 5. Шекспир фестивала који ће бити одржан од 28. јуна до 3. јула на четири различите локације- у Српском народном позоришту у Новом Саду, централној фестивалској локацији – велелепној Вили Станковић у Чортановцима, Малом позоришту “Душко Радовић” и Академији уметности Нови Сад.

Програм ће ове године по први пут бити проширен и Шекспиром за Велику децу, за који ће улазнице бити бесплатне. Никита Миливојевић, идејни творац и директор Фестивала истакао је да посетиоце очекују многа, несвакидашња изненађења.

-Ове године очекују нас заиста изненађујуће форме, које најпознатија Шекспирова дела смештају у данашњицу, у модерно доба. У Q-гентс главни актери, прерушени у жене и у савршеном ритму нам причају причу о Два витеза из Вероне. Овај мјузикл потписују браћа Q-Бротхерс, редовни извођачи на њујоршком Бродвеју. У Плеасе, цонтинуе, суђење Хамлету за убисто Полониуса, водиће прави адвокати и судије. Коначну пресуду о његовој невиности донеће публика-,истакао је Никита Миливојевић, директор и идејни творац „Шекспир фестивала“.

Програм ће отворити представа Тит Андроник Игора Вука Торбице, коју су критичари прогласили једним од најзначајнијих дела прошле сезоне. Иначе, ова година нова је и јединствена прилика да домаћа позоришна публика погледа најактуелније представе савремене светске продукције посвећене Шекспиру, кажу организатори. Јелена Гаврић, продуцент Малог позоришта Душко Радовић рекла је да ће као пратећи програм Фестивалу, од 30. јуна до 2. јула бити изведен и Шекспир за велику децу.

-Уз претходну резервацију карата, публика ће моћи бесплатно да ужива у представама из Енглеске, Грчке и Србије- остакла је Јелена Гаврић, продуцент Малог позоришта „Душко Радовић“ и додала да је најбоље време да се Шекспир представи деци у узрасту од пет до седам година

Подсетимо да је оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри ВИ” у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред жеље да открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се Вила Станковић – изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.

About ТВ Фрушка гора