Јан Агарски победник 46. ликовне колоније „Борковац”

Jедногласном одлуком жирија у саставу Јованка Столић, Анђелка Стојаковић и Ђорђе Стојановић (сви историчари уметности) Плакета са ликом Миливоја Николајевић 46. ликовне колоније „Борковац“ додељена је Јану Агарском, уметнику из Старе Пазове.

Изложба радова са овогодишње ликовне колоније отворена је синоћ у сали Легата Романа Соретића, а Румљани су имали прилику да погледају 26 слика 10 уметника са мотивима румских разгледница.

Победнику Јану Агарском, уметнику чије стваралаштво карактеришу стилизовани пејзажи са изразито наглашеним колоритом, плакету је уручила Бранислава Коњевић, директорка Завичајног музеја Рума.

– Оно што је специфично за овогодишњу колонију је да је она тако конципирана да ти радови остану међу Румљанима, да сачувамо те слике од заборава, па је тако и каталог са овогодишње изложбе штампан у форми разгледница. Слике неће бити само део фундуса музеја, него ће нашу општину презентовани и на овакав туристичко-промотивни начин – казала је Бранислава Коњевић.

Сликару и ликовном педагогу Јану Агарском, који је изгалагао и у земљи и у иностранству, ово је прво учешће на ликовној колонији „Борковац”.

– Веома ми је драго што је мој рад награђен, нисам очекивао ово признање.Када сам сазнао да су румски мотиви тема колоније, кренуо сам кроз ваш град и прво фотографисао, а онда то преносио на платно. Једна слика је са мотивом најстарије куће у Руми, а друга је са мотивом једног дворишта у самом центру града на које сам наишао шетајући градом. Прво сам почео да радим слику те најстарије куће у Руми, а занимљиви су ми стари руинирани објекти, дворишне зграде, нешто што се не види на сваком кораку – рекао је Агарски, који је после завршене ликовне академије у Новом Саду, свој таленат усавршио у Братислави.

Анђелка Стојаковић, чланица жирија сматра да концепт овогодишње колоније има вишеструк значај. Омогућава даљу сарадњу Музеја са школама, кроз радионице, које ће имати за циљ да пробуде свест деце за очувањем културног идентитета свог завичаја, а становницима и посетиоцима нашег града пружиће једну нову интерпретацију културне баштине.

– У геометризованој поставци Агарски је свој доживљај свео у форми боје и дао му вредност правог садржаја слике. Синтетичким приступом постигао је структурално јединство свих елемената исто, тачније у духу геометрије и конструктивизма уметник је остварио синтезу сопственог хира, унутрашње потребе за хармонијом и визуелних података предела – рекла је Анђелка Стојковић на свечаном отварању изложбе.

На 46. ликовној колонији су учествовали: Aлександра Станковић Јовановић, Константин Гушић, Милијана Јуца Јовановић, Димитрије Коларевић, Љиљана Војводић, Синиша Попов, Јан Агарски, Сузана Геци, Братислав Стевановић и Небојша Митровић.

About ТВ Фрушка гора